Skip to main content

Multiple Choice Questions of Synchronous Generator Part 1

   Hello Engineers.

 1. In an alternator, voltage drops occurs in

(A) armature resistance only
(B) armature resistance and leakage reactance
(C) armature resistance, leakage reactance and armature reaction
(D) armature resistance, leakage reactance, armature reaction and earth connections.

Ans : C


2. As the speed of an alternator increases

(A) the frequency increases
(B) the frequency decreases
(C) the frequency remains constant but power factor decreases
(D) none of the above.

Ans : A

 3. The armature reaction of an alternator influences

(A) windage losses
(B) operting speed
(C) generated voltage per phase
(D) waveform of voltage generated.

Ans : C

 4. The power output of an alternator is 40 kW and KVAR component is - 25. What will be the value of tanφ (φ being the power factor angle) ?

(A) 0.625 lagging
(B) 0.625 leading
(C) 0.375 lagging
(D) 0.375 leading.

Ans: B

5. If the input to the prime mover of an alternator is kept constant but the excitation is changed then the

(A) reactive component of the output is changed
(B) active component of the output is changed
(C) power factor of load remains constant.

Ans : A

6. In synchronous alternator, which of the following coils will have emf closer to sine waveform ?

(A) concentrated winding in full pitch coils
(B) concentrated winding in short pitch coils
(C) distributed winding in full pitch coils
(D) distributed winding in short pitch coils.

Ans : D

7. In order to reduce the harmonics in the emf generated in an alternator

(A) slots are skewed
(B) salient pole tips are chamfered
(C) winding is well distributed
(D) all of the above.

Ans  : D

8. In alternators, the distribution factor is defined as the ratio of emfs of

(A) distributed winding to connected winding
(B) full pitch winding to distributed winding
(C) distributed winding to full pitch winding
(D) concentrated winding to distributed winding.

Ans : A


9. The windings for an alternator are
I. 36 slots, four poles, span 1 to 8
II. 72 slots, six poles, span 1 to 10
III. 96 slots, six poles, span 1 to 12.

The windings having pitch factors of more than 0.9 are

(A) I and II only
(B) II and III only
(C) I and II only
(D) I, II and III.

Ans : A

10. Zero power factor method of an alternator is used to find its

(A) field resistance
(B) armature resistance
(C) efficiency
(D) voltage regulation.

Ans : D


 If you have any problem with any question then comment below.

Thanks.

Comments

Popular posts from this blog

Practical Commutation

The e.m.f. induced in each coil of armature is alternating in nature. If load is connected, the current flowing will also be alternating. But the flow of current in a d.c. generator must be undirectional. This can be achieved by the use of commutator. When the armature conductors are under the influence of one pole they carry current in one direction whereas the current is reversed when the conductors are under the influence of other pole. This reversal of current takes place along the magnetic neutral axis. Fig. 1 Note : The reversal of current is likely to take place in short interval when a coil is short circuited by a brush so that transfer of current from one direction to other is carried out without any sparking. This process is called commutation.        Thus a process by which current in the short circuited coil is reversed while it crosses the MNA is called commutation. The time during which the coil remains short circuited is known as...

Demagnetising and Cross Magnetizing Conductors

The conductors which are responsible for producing demagnetizing and distortion effects are shown in the Fig.1. Fig. 1        The brushes are lying along the new position of MNA which is at angle θ  from GNA. The conductors in the region AOC = BOD = 2θ  at the top and bottom of the armature are carrying current in such a direction as to send the flux in armature from right to left. Thus these conductors are in direct opposition to main field and called demagnetizing armature conductors.         The remaining armature conductors which are lying in the region AOD and BOC carry current in such a direction as to send the flux pointing vertically downwards i.e. at right angles to the main field flux. Hence these conductors are called cross magnetizing armature conductors which will cause distortion in main field flux.        These conductors are shown in the Fig. 2 Fig. 2  ...

Winding Pitches

Now we will consider the definitions of different types of winding pitches, required in the design of the armature winding. 1.1 Back Pitch         The distance which is measured interns of armature conductors i.e. between top and bottom coil sides of a coil measured around the back of the armature i.e. away from the commutator is called back pitch and is denoted by . It is measured interms of coil sides. Note : Since it is difference between odd and even number, it is always odd number.        The size of the coil is decided by the back pitch. The back pitch is normally equal to coilsides per pole. It is shown for lap and wave type of winding in the Fig. 1. Fig. 1        The back pitch for the winding shown in the Fig. 1 is y b = 14 - 1 = 13 as coilsides 1and 14 are of coil number 1. 1.2 Front Pitch        It is defined as the distance measured between two c...